Verwarde Geesten – Minette Walters

Van de achterflap: In 1970 werd de twintigjarige verstandelijk gehandicapte Howard Stamp veroordeeld voor de moord op zijn grootmoeder Grace Jeffries. De veroordeling was destijds gebaseerd op omstreden bewijs en de later ingetrokken bekentenis van de verdachte. Drie jaar later stierf Stamp, tot zelfmoord gedreven door zelfhaat en het getreiter van de andere gevangen. Maar was Stamp wel schuldig?

Dertig jaar later stuit Jonathan Hughes, een antropoloog gespecialiseerd in maatschappelijke stereotypes, op de zaak. Hij ontdekt alarmerende hiaten in de bewijsvoering en twijfelt er niet aan dat de veroordeling van Stamp het gevolg was van een desastreuze juridische dwaling. Maar hoe ver is Hughes bereid te gaan in zijn zoektocht naar rechtvaardigheid? Om de naam van Stamp te zuiveren zal er immers een andere naam genoemd moeten worden.

Is het wel verstandig om het lang vergeten verhaal van een eenzame jonge man op te rakelen? En wat zullen de gevolgen zijn?

De oorspronkelijke titel van het boek is Disordered Minds. De vertaling is van Nienke van der Meulen.

Een deel van het boek bestaat uit brieven van Jonathan Hughes, George Gardener die ook op zoek is naar de waarheid achter het verhaal en Andrew Spicer, de literair agent van Hughes. De laatste helpt Jonathan met de publicatie van een boek Verwarde Geesten. Ook George Gardener heeft redenen om op zoek te gaan de waarheid. Zij woonde in de straat van de vermoorde Grace Jeffries.

Van mij krijgt het boek drie sterren. Andere boeken van Walters vond ik beter. Dat komt misschien omdat ik het opnemen van de brieven in het boek een wat al te gemakkelijke oplossing vind om de lezer van ontbrekende informatie te voorzien. De karakters van Jonathan en George worden aan het begin sterk neergezet maar verliezen aan kracht naarmate het boek vordert. De wendingen in het verhaal zijn soms wat ongeloofwaardig en het is een complex verhaal. Maar toch, het is een boek dat ik met plezier heb gelezen.

Minette Walters heeft een eigen website. In The Guardian is een review opgenomen van Disordered Minds.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: