Praagse Winter – Madeleine Albright

Praagse WinterOorspronkelijke titel: Prague Winter, a Personal Story of Remembrance and War
Vertaald door Corrie van den Berg en Carola Kloos.

Madeleine Albright, een interessante vrouw. In de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was in de regering van Bill Clinton kwam ze op mij over als een sterke vrouw die haar mannetje stond. Een vrouw waar ik meer over zou willen weten. De keuze voor een volgend recensieboek bij de Vrouwenbibliotheek in Utrecht was dan ook snel gemaakt.

In het voorwoord laat Madeleine direct zien wat voor type vrouw zij is, “Sommige mensen gaan op zoek naar verlichting door heel stil te blijven zitten en in hun innerlijk te graven. Ik reserveer een stoel in een vliegtuig.”. Dan heeft ze daar als minister van Buitenlandse Zaken in ieder geval ruimschoots de gelegenheid voor gehad want ze zal heel wat uren in een vliegtuigstoel hebben doorgebracht.
Toch kom je in het boek niet zoveel meer over Madeleine Albright te weten. Alhoewel de ondertitel doet vermoeden dat het boek vooral over haar zelf gaat, is het meer een verhaal over Tsjechië gedurende haar jeugd. Als je meer over Madeleine zelf te weten wilt komen dan is haar boek “Mevrouw de Minister” wellicht een betere keus.

Ik vond het verbijsterend om te lezen dat Albright pas toen ze minister van Buitenlandse Zaken werd, tot de ontdekking kwam dat ze van Joodse afkomst was en dat meer dan twintig van haar familieleden de Holocaust niet hadden overleefd. Dat was voor haar ook de directe aanleiding om dit boek te schrijven. Eigenlijk wist ze niets van haar geboorteland, Tsjechië en ze had nooit onderzoek gedaan naar haar familiegeschiedenis. Praagse Winter is dan ook vooral een onderzoek naar die familiegeschiedenis. Waar kwamen haar ouders vandaan, hoe hebben ze elkaar leren kennen, wat waren haar vader en moeder voor mensen. Ze vertelt over de politieke ontwikkelingen in Tsjechïe voor, gedurende en na de oorlog, over het vertrek naar Engeland, de periode dat ze daar met haar ouders heeft gewoond en het vertrek naar de Verenigde Staten.
Albright noemt een centraal thema in haar boek “waarom maken we de keuzes die we maken”. Dat komt ook regelmatig aan de orde. Waarom werden bepaalde besluiten genomen? Welke factoren hebben een rol gespeeld? Achteraf misschien niet altijd de beste besluiten maar hadden we het zelf zoveel anders gedaan in die omstandigheden. Het was het wellicht het hoogst haalbare. Vanuit je luie stoel is het zo eenvoudig om te vertellen hoe het allemaal had gemoeten.

Praagse Winter is een stevig boek, maar liefst 445 blz. Laat je daardoor niet weerhouden om het boek te gaan lezen. Het taalgebruik is weliswaar niet altijd even simpel toch leest het prettig. Albright schrijft boeiend, beschouwend, soms zelfs afstandelijk. Als je geïnteresseerd bent in WO II, Tsjechië of natuurlijk in de persoon Madeleine Albright dan zou ik dit boek zeker aan het lijstje te lezen boeken toevoegen. Het geeft je dan misschien niet veel meer inzicht in persoon Albright maar wel in de ontwikkelingen in Oost-Europa rond de Tweede Wereldoorlog.

Ik schreef deze recensie voor de Vrouwenbibliotheek in Utrecht. Naast het boek van Madeleine Albright vind je nog veel meer boeken voor, door en over vrouwen. Dit is de website vrouwenbibliotheek.wordpress.com.

Advertenties

6 Reacties to “Praagse Winter – Madeleine Albright”

 1. Leeswammes Says:

  Natuurlijk ken ik de naam wel, maar verder weet ik niets van deze dame, dus ik zou het boek niet om die redenen gaan lezen. Familiegeschiedenis vind ik wel heel interessant, dus misschien dat dit toch wel een boek voor mij is.

  Bedankt voor de mooie recensie.

 2. Sandraschrijftenleest Says:

  Ook ik kende haar alleen als Minister, wat bijzonder dat zij een boek geschreven heeft. Mooie recensie Janny, dit boek komt op mijn lijstje, ik gooi het e-book alvast in mijn mandje bij AKO.

 3. Linda Says:

  Komt op mijn to-read lijst!
  Interessant verhaal


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: