Onder het Water – Morgan McCarthy

Oorspronkelijke titel: The Other Half of Me
Vertaald door Hanneke van Soest

Ik las het boek als prereader voor NotJustAnyBook. Erg lang hoefde ik niet na te denken of ik me voor deze preread zou aanmelden. Op de cover “Fascinerend als Atonement. Subtiel als Brideshead Revisited”. Twee boeken die ik al weer 3 jaar geleden las en waar ik zeer enthousiast over was.

Onder het Water is de debuutroman van McCarthy. Jonathan Anthony vertelt het verhaal over hemzelf en zijn zus, Theo. Hij vertelt daarbij afwisselend over heden en verleden. Zij groeien op op het landgoed Evendon, samen met hun moeder, Alicia. Hun moeder toont maar weinig interesse in de kinderen, ze drinkt en is op afstand. Ze laat de zorgen voor de kinderen over aan de nanny en de bedienden. Theo en Jonathan zijn op elkaar aangewezen. Jonathan de zakelijke, nuchtere jongen beschermt de gevoelige, wereldvreemde Theo. Als het met Alicia verkeerd lijkt af te lopen, komt Eve, de grootmoeder terug naar haar landgoed en neemt de touwtjes ferm in handen. Eve is een sterke vrouw die geen anderen nodig lijkt te hebben, alleen haar eigen carrière en succes. Haar komst brengt veel verandering in het leven van Jonathan en Theo.

Wat mij betreft heeft McCarthy een zeer veelbelovende debuutroman geschreven. Het verhaal boeit vanaf de eerste letter. Wat wil je met deze openingszin “Er is niet veel tijd voor nodig om een vorig leven te scheiden van  een nieuw leven: een paar minuten en zelfs minder dan dat”. Dat vraagt meteen de aandacht.

Het verhaal heeft vanaf het begin iets ongemakkelijks. Als lezer heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Tussen Eve en Alicia is een gespannenheid die met gebeurtenissen in het verleden te maken lijkt te hebben. In kleine, zorgvuldig gedoseerde brokjes wordt ontrafelt wat de oorzaak daarvan is. Daarmee wordt de spanning tot het einde toe vastgehouden.

McCarthy heeft een heerlijke schrijfstijl. Ze schrijft elegant en meeslepend, gebruikt mooie metaforen, weet precies de juiste sfeer neer te zetten. De karakters zijn sterk uitgewerkt en dat geldt ook voor de relaties tussen de hoofdpersonen.

Een sterk debuut en voor de liefhebbers van Atonement en Brideshead Revisited inderdaad een aanrader. Mijn oordeel vier sterren.

Advertenties

3 Reacties to “Onder het Water – Morgan McCarthy”

  1. Plien Says:

    Genoteerd in mijn boekenschrift ;). Je hebt het zo beschreven dat ik erg nieuwsgierig ben geworden.

  2. Boekenupdate VI | Plien Says:

    […] Aangeraden door anderen om te lezen Nelson Mandela biografie, door mijn Duitse vriendin Tina aangeraden. ‘Eén minuut eerlijkheid’ van Bjorn Sortland, weet even niet meer wie dat heeft aangeraden. Volgens mij heb ik dat op het lijst gezet na aanleiding van Leeswammes haar recensie. ‘Tralievader’, volgens mij aanrader van Plato (denk ik). ‘Gesplitst’ van Neal Shusterman, aangeraden door Nur uit Malesië. ‘Blauw goud’ van Almar Otten, aangeraden door mijn goede vriend Marc. ‘De stad der blinden’, aangeraden door Plato. ‘Rode sneeuw in December’ van Simone van der Vlugt door mijn zus en Heddi. ‘The left hand of God’ van Paul Hoffman door Miranda ‘Gideons strijd’ van Presten en Child door Doortje ‘Alles nieuw’ van Jabik de Vries door Novelle ‘Onder het water’ van Morgan McCarthy door Jannyan […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: