Gelukkig zijn we Machteloos – Ivo Victoria

Met leesclub Hoofdletters lazen we deze maand het boek Gelukkig zijn we machteloos van Ivo Victoria.

Victoria was voor mij een nog onbekende schrijver. Ivo Victoria is afkomstig uit Antwerpen en woont op dit moment in Amsterdam. Hij heeft blijkbaar een voorliefde voor de letter “L” want hij leeft samen met Liefje, Lola en Lou. In 2009 werd zijn eerste roman gepubliceerd, “Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won”, een autobiografische roman over zijn jeugd in Vlaanderen. Het boek haalde de shortlist voor de Selexyz-debuutprijs en de longlist voor Academica Debutantenprijs.

Een tuinfeest is de setting van zijn tweede roman. Het betreft een familiefeest. In huis staat de tv aan. Er is veel aandacht voor een verdwenen meisje, de zoveelste in een reeks. Degenen die in de buurt waren spreken allemaal over een vreemde ruis. Als vervolgens Billie, de adoptiefdochter van Hilde en Dirk lijkt te zijn verdwenen, slaat de angst toe. Vooral als men constateert dat ook Oom Lex, geen familie maar een vriend van de familie is verdwenen.

Ik heb een dubbel gevoel over het boek. Dat komt vooral door het moeizame begin en het onbevredigende einde. Het begin leest niet lekker weg. Ik ben al op blz 38 en ik heb eigenlijk nog geen idee wat er aan de hand is. Maar dan slaat het ineens om.
Het mag dan een familiefeest betreffen, de stemming is maar weinig feestelijk. Er is sprake van een gespeelde vrolijkheid, er heerst angst. Niet alleen door de berichtgeving over de verdwenen meisjes maar ook binnen de familie. Hilde blijft maar vragen of iemand Billie soms gezien heeft en niemand lijkt haar te horen. Dirk en Nonkel César lijken plezier te hebben maar zeggen steeds de verkeerde dingen. Er wordt voortdurend gesproken over “het kind”, zonder ooit de naam te noemen. Martha denkt aan de geheimen die ze met de familie deelt, geheimen die invloed hebben op de familierelaties.

De sfeer is beklemmend, eigenlijk is het hele boek beklemmend, soms zinderend van spanning. Dat is wat ik knap vind aan het boek. De manier waarop Vitoria met het perspectief speelt, met de tijd, de gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenissen en het daarmee opbouwen van de spanning en de beklemmende sfeer.
Maar aan het eind raak ik het spoor bijster en sla ik het boek uiteindelijk dicht met meer vragen dan antwoorden. Wat betekent toch “Mahatsuko”, het woord dat Billie steeds roept? Wat is de betekenis van de walvis? Ik heb verschillende betekenissen kunnen vinden. De walvis als symbool van de verleiding en als symbool voor familie, harmonie, communicatie en bewustzijn. En dan de valk, symbool van de wijde en alziende blik en de Jan van Gent, de boodschapper van de storm. Dan de titels van de verschillende delen waarvan “Vliegt de blauwvoet, storm op zee” nog het eenvoudigst is te begrijpen. In ieder geval voor de Vlaamse lezers (Wikipedia). Misschien moet ik het boek nog maar een keer lezen. Ik kom alleen nooit aan het herlezen van boeken toe. Mijn oordeel, drie sterren.

Het boek is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2012 en staat op de tiplijst voor de AKO Literatuurprijs 2012. De toplijst voor de AKO Literatuurprijs wordt op 28 september bekend gemaakt.

Wil je meer weten over Ivo Victoria, hier kun je zijn eigen website vinden.

Advertenties

Eén reactie to “Gelukkig zijn we Machteloos – Ivo Victoria”

  1. Ivo Victoria – Gelukkig zijn we machteloos « Leesclub Hoofdletters Says:

    […] We hebben deze maand geen leesavond gehad door een samenloop van omstandigheden. Een van de leden heeft wel een verslag op haar blog geplaatst, zie hier. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: