Sneak Preview: A Royal Affair

Op woensdagmiddag naar de sneak preview in het Louis Hartlooper Complex. Het is altijd afwachten welke film je gaat zien. Dat is leuk. Soms is het een film die je zelf ook had uitgezocht maar vaker is het een film die je niet direct op je lijstje had gezet.

Dit keer was het een film die ik zelf niet zo snel zou hebben gekozen, de Deense film A Royal Affair (En kongelig affaere), regie Nicolai Arcel. De film gaat over Christiaan VII, koning van Denemarken en Noorwegen die in 1766 met zijn Britse nichtje, Caroline Mathilde, trouwt. De koning is geestesziek en Caroline is zwaar teleurgesteld in het huwelijk. Het is de tijd van de Verlichting, Voltaire en Rousseau. De nieuwe hofarts Johann Struensee is hier een fervent voorvechter van. Hij krijgt een belangrijke rol in het bestuur van Denemarken en Noorwegen. Dat niet alleen, hij en Caroline krijgen een relatie die uiteindelijk fataal zal blijken te zijn.

De geschiedenis van Denemarken en Noorwegen ken ik maar oppervlakkig. Daar weet ik nu iets meer over. Wat de film in beperkte mate laat zien is de verandering in denken door de Verlichting. De bevrijding die dat voor de een zal betekenen en de bedreiging die dat voor de ander is. Het miserabele leven van een jong meisje. In de film komt niet tot uiting dat zowel Christiaan als Caroline nog zo ontzettend jong zijn. Denk je eens in, trouwen als je vijftien bent met een (in ieder geval in de film) volstrekt gestoorde koning. Verhuizen naar een vreemd land waarvan je de taal niet spreekt. Op je zestiende je eerste kind, op je negentiende de tweede. Dan je hart verliezen aan de hofarts, scheiden op je twintigste en overlijden als je nog maar drieëntwintig bent. Wat een leven. Daar zal niemand jaloers op zijn.

Het is een prima film met goede acteerprestaties. Mikkel Boe Følsgaard kreeg op het filmfestival Berlijn een zilveren beer voor zijn vertolking van de rol van Christiaan VII. De opnames zijn prachtig en als je van kostuums houdt, is dit zeker een film die je zal aanspreken. Ik vond de film de moeite waard. De waardering met drie sterren komt doordat ik het erg jammer vond dat de mate van voorspelbaarheid erg hoog was. Ook was de film soms wat langdradig. Meer dan twee uur is best lang, iets korter was niet erg geweest.

De trailer van de film:

En een link naar de officiële website. En informatie over Christiaan en Caroline op Wikipedia.

Advertenties

2 Reacties to “Sneak Preview: A Royal Affair”

  1. Plien Says:

    dank je voor je recensie. zet wel op het lijst voor misschien kijken in bios maar zeker op dvd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: