Zielsgeheim – Sharon Bolton

Oorspronkelijke titel: Now You See Me
Vertaling: Anda Witsenburg

NotJustAnyBooks gaf geïnteresseerde lezers de mogelijkheid om mee te doen aan de preread van Zielsgeheim. Ik was een van de mazzelaars die het boek toegezonden kregen. Wat is dat toch een hele mooie deal. Je krijgt het boek en in ruil daarvoor schrijf je een recensie. Leuk toch?

De cover
Op de cover een oog met intens blauwe iris. Het lijkt een soort poppenoog. Dat komt door de wimpers, die zijn vreemd. De relatie met de titel “Zielsgeheim”? Wellicht is gedacht aan het spreekwoord “de ogen zijn de poorten van de ziel”. Dat zou kunnen. Los van een relatie met de titel of de inhoud van het boek vind ik de cover wel mooi. Al zou de cover niet direct de reden zijn om het boek in de boekenwinkel op te pakken. Maar ik ben sowieso iemand die boeken meer kiest op grond van recensies/aanbevelingen van anderen.

Op de voorkant wordt het boek als “literaire thriller” aangekondigd. Wie die kwalificatie ooit heeft bedacht. De grote schrijvers zetten voor op hun boek toch ook niet “literatuur”? Wat mij betreft schrappen we het hele begrip uit het woordenboek. Het is geen stimulans om een boek al dan niet te kopen. Inmiddels zijn er al zoveel slechte boeken verschenen met eenzelfde kwalificatie op de cover dat het ook weinig meer zegt over de kwaliteit.

Het boek
Het verhaal gaat over de vrij onervaren Londense politieagente Lacey Flint. Ze krijgt persoonlijk te maken met een vrouw die in haar armen sterft en het slachtoffer lijkt te zijn van een brute moordaanslag. En bij deze ene moord blijft het niet, er volgen er meer. Lacey had in haar jeugd een bovengemiddelde interesse voor Jack the Ripper en ze wijst haar collega’s er op dat de moorden een wel heel sterke gelijkenis vertonen met die van de 19e eeuwse seriemoordenaar. Daarbij blijkt de moordenaar ook interesse voor Lacey zelf te hebben.

Mijn oordeel
Het boek boeit vanaf de eerste letter. De proloog is intrigerend. Het is duidelijk dat er iets verschrikkelijks met iemand gebeurt en dat deze persoon hulp zoekt bij Cathy. Wat er nou precies aan de hand is? Dat blijft een raadsel. Bolton heeft er voor gekozen om de flitsen met Cathy regelmatig terug te laten keren. De flitsen zijn herkenbaar, steeds cursief gedrukt. Als lezer blijf je eigenlijk vrijwel tot het eind van het boek in het ongewisse wat er nou precies met Cathy en de andere persoon is gebeurd. Ook wordt maar langzaam duidelijk wat de relatie is met het verhaal van Lacey Flint over de Jack-the-Ripperachtige moorden. Hierdoor weet Bolton de lezer tot het einde toe in spanning te houden. Dat gecombineerd met een lekker lezende schrijfstijl en een zeer verrassende plot maken Zielsgeheim het lezen meer dan waard.
Het geraffineerde verhaal bracht mij ertoe om, nadat ik de laatste bladzijde had omgeslagen, de cursieve delen te herlezen om vast te stellen of alle stukjes echt op deze manier op de plaats konden vallen. Om de aanwijzingen te vinden die ik bij het lezen toch over het hoofd bleek te hebben gezien. Knap geschreven.

Wat mij betreft is Zielsgeheim een aanrader. Ik ga ook zeker meer van Sharon Bolton lezen. Vier sterren.

Voor wie ook meer van Sharon Bolton wil lezen, ze schreef nog meer boeken. Kijk maar op de website van Bruna. Wie liever in het Engels leest is er ook de website van Sharon Bolton zelf of haar blog. En om het helemaal compleet te maken is er nog een boektrailer om te bekijken.

Advertenties

2 Reacties to “Zielsgeheim – Sharon Bolton”

  1. Hans Crezee Says:

    Ook ik hoor bij de prereaders: Vond jij de doktersroman-achtige alinea’s met de inspecteur niet storend? Ik, als mannelijke lezer, alvast wel. Verder ben ik het grotendeels met je eens. Mijn recensie volgt dit weekend. Gr.

    • JannyAn Says:

      Al vanaf de eerste ontmoeting tussen Lacey en de inspecteur was het duidelijk dat daar een affaire aan zat te komen. Misschien wel een beetje doktersroman maar het heeft me niet gestoord. Ik vond het wel een beetje passen bij een nog niet zo volwassen hoofdpersoon.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: