Eerste hoofdstukken: Het Págaro Loco-resort – Kel Hoben

Een leuk idee van Leeswammes, een “lees-ik-door” of “leg-ik-het-weg” blog. Ze schrijft z’n blog na een paar hoofdstukken te hebben gelezen. Ik vond het idee in ieder geval leuk genoeg om over te nemen.

Van veel boeken zijn op internet de eerste hoofdstukken beschikbaar. Bij de boekhandel soms ook een papieren variant.  Dat geeft de lezer de mogelijkheid om voordat je een boek aanschaft door een stukje proeflezen te zien of een boek je wat lijkt. Een leuk initiatief dat vooral onbekende schrijvers kan helpen bekend te worden bij een breder publiek.

De recent uitgebrachte roman van Kel Hoben heeft op mijn blog de primeur.

Het boek is uitgegeven door Boekscout, 28 oktober 2011, 320 pagina’s, roman.

Samenvatting website: Puragua, het zevende ­ vaak vergeten ­ eiland van Caribisch Nederland is een slapend eilandje. Totdat het bekende Nederlandse Spechtconcern het, letterlijk ten koste van alles, tot hun vakantie-eiland wil maken. Behalve met interne familie-problemen worden de Nederlandse makamba’s Henry en Jo-Ann Specht daarbij geconfronteerd met de Puraguaanse politici en hun opportunistische regeermethoden, machtsmisbruik, intimidatie en corruptie. En met de broeierige seksuele moraal en hypocriete sfeer, de onvermijdbare culturele en etnische gevoeligheden en vooroordelen. Ook de zwalkende politiek op het stuurloze en dwarsliggende Curaçao bemoeilijkt de opbouw van hun imperium.

Eerst iets over de cover. Een mooie foto, kleurrijk, passend bij de samenvatting. Naar mijn idee wel een keuze die vooral de potentiële mannelijke lezers zal doen besluiten om het boek op te pakken. Het doet me denken aan een recensie die ik laatst las over de laatste editie van Snoecks. De lezeres ontdekte tot haar verbazing dat Snoecks helemaal geen boek is met alleen foto’s van vrouwelijk schoon maar een serieus boekwerk met een enorme variatie aan fantastisch fotowerk.

Ik las de eerste 4 hoofdstukken van het boek, dat is zo’n 10%. Het leest prettig, korte zinnen, veel dialoog. De lezer wordt al na een paar bladzijden lezen in het verhaal getrokken. Alhoewel duidelijk in het boek is aangegeven dat Puragua en de personen op Puragua fictief zijn, lijkt Bonaire toch op zijn minst een bron van inspiratie voor de schrijver te zijn geweest. Die indruk wordt versterkt op het moment dat het Spechtconcern wordt geïntroduceerd, “een concern waar bijna alle ooms en tantes, broers en zusters, neven en nichten” werkzaam zijn. Dat doet toch wel heel sterk denken aan het Van der Valk-concern dat ook een hotel op Bonaire exploiteert. In de eerste hoofdstukken van het boek is al duidelijk dat Kel Hoben de lezer niet alleen het verhaal van Henry en Jo-Ann Specht wil vertellen. Puragua mag dan een fictief eiland zijn, de Antillen zijn dat niet en de schrijver lijkt de lezer ook te willen informeren over de interne politiek op deze eilanden en binnen het Koninkrijk.

Mijn oordeel: ja, ik wil het boek helemaal lezen. Het verhaal boeit me genoeg om te willen weten hoe het verder gaat maar het is vooral de politiek in Caribisch Nederland waar ik nieuwsgierig naar ben.

Helaas kan ik de lezers van deze blog niet aanbieden om ook de eerste vier hoofdstukken van het boek te lezen, wel een fragment uit het boek.

Advertenties

2 Reacties to “Eerste hoofdstukken: Het Págaro Loco-resort – Kel Hoben”

  1. Judith / Leeswammes Says:

    Leuk dat je ook aan Eerste Hoofdstukken doet! Misschien wordt het nog wel een echte meme. 🙂

    Het boek spreekt me niet zo aan, de cover: eeeek! Maar vooral: ik houd niet zo van politiek, in tegenstelling tot jou. Een vriendin van mij heeft op Aruba gewoont en ik denk dat zij dit boek wel leuk zou vinden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: