Blijf Bij Ons – Florence Tonk

Op mijn blog heb ik twee weken geleden al een berichtje gepost over het boek Blijf bij ons van Florence Tonk. Dat bericht was toen een onderdeel van de eerste Nederlandse blogtournee, georganiseerd door Not-Just-Any-Books. Daarin heb ik achtergrondinformatie gegeven over de Oekraïne. Gisteren zag ik toevallig een bericht over de Oekraïne op Twitter langs komen. Helaas niet erg positief. Het land blijkt koploper te zijn in de concentratie met HIV+ besmettingen. Er is een indringende fotoreportage van gemaakt. Zeker niet altijd prettige beelden maar wel topfotografie.

Mijn oordeel over het boek heb ik nog niet gegeven. Daar is dit bericht voor bedoeld.

Het verhaal: Rogier moet voor zijn werk naar Kiev en hij besluit samen met Emma om naar de Oekraïne te emigreren. Het lijkt een spannend avontuur maar zoals zo vaak blijkt de werkelijkheid anders. Rogier is druk met zijn werk en vermaakt zich prima in Kiev. Emma daarentegen heeft het helemaal niet naar haar zin. Ze heeft weliswaar werk als vertaler maar kan  niet aarden in deze vreemde omgeving waar ze geen contacten heeft omdat ze de taal nauwelijks spreekt. De aankoop van een datsja op het platteland lijkt de oplossing te zijn. Als de relatie tussen Rogier en Emma verslechtert, besluit zij er permanent te gaan wonen.

Rogier heeft in de roman een vrij onbelangrijke rol. Oke, het was zijn baan die er voor heeft gezorgd dat hij en Emma zijn verhuisd naar Kiev. Maar Blijf bij ons is toch vooral het verhaal van Emma. Emma, die vooral op zoek is naar zich zelf, naar datgene wat haar drijft. In mijn ogen is ze niet helemaal consistent in haar gedrag. Haar besluit om in de datsja te gaan wonen getuigt van moed. Het is allemaal onbekend, ze weet niet wat haar te wachten staat, kan de mensen om haar heen nauwelijks begrijpen en staat er helemaal alleen voor. Het blijkt ook allemaal niet zo simpel en ze slaat zich er moedig doorheen. In haar relatie tot Fedja laat ze zich van een hele andere kant zien. Helemaal niet doortastend, Fedja bepaalt wat er wel en wat er niet gebeurt. Van Fedja had ik wel iets meer willen weten. Net als de anderen in het dorp is hij gevangen op het platteland, in de historie. Maar wat waren zijn beweegredenen?

De sfeer op het platteland van de Oekraïne wordt mooi beschreven. De stijl is prettig om te lezen, het verhaal boeit en maakt nieuwsgierig. Niet alleen nieuwsgierig naar het vervolg van het verhaal maar ook naar de historie van de Oekraïne. Hoe is de gemeenschap zo gesloten geworden als door Tonk wordt beschreven.

Een minpunt vind ik de voorspelbaarheid van het boek. Op het moment dat Emma met Fedja kennismaakt, is het al duidelijk wat er gaat gebeuren. En in de kleine, besloten gemeenschap geldt dat ook wel voor het eind. De link naar Tsjernobyl vind ik wat kunstmatig en overbodig. Ook zonder Tsjernobyl was er genoeg te vertellen over de Oekraïne en de Oekraïners.

Ik heb het boek met plezier gelezen, door het boek en ook door mijn post in de blogtournee weet ik veel meer van het land dan een een maand geleden. Mijn oordeel, vier sterren.

Advertenties

2 Reacties to “Blijf Bij Ons – Florence Tonk”

  1. Leeswammes Says:

    Mooie recensie. Ik vond de voorspelbaarheid juist wel leuk, in de zin dat ik dacht, ze zal toch niet met die Fedja…? Nee…., dat geloof ik niet. En dan gebeurt het toch. Vond ik wel aardig.

    Ik ben het met je eens dat Tsjernobyl voor mij ook niet nodig was, hoewel het op zich wel weer interessant was het verhaal van een andere kant te horen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: