Florence Tonk – Blijf Bij Ons, wonen in de Oekraïne

Deze maand is de eerste Nederlandse blogtournee van start gegaan met de debuutroman Blijf bij ons van Florence Tonk. In het kader van deze tournee mocht ook ik dit boek lezen om er vervolgens een blog over te schrijven. Over het karakter van deze blog hoefde ik niet lang na te denken. De hoofdpersonen in het boek, Rogier en Emma, emigreren naar Kiev, hoofdstad van de Oekraïne. De Oekraïne, waar ligt dat ook alweer precies? In het boek wordt gesproken over de Russische overheersing en de kernramp in Tsjernobyl. Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik heb opgezocht of Tsjernobyl in de Oekraïne ligt. Mijn kennis over de geschiedenis van het land laat ook te wensen over. Hoogste tijd om daar wat aan te veranderen.

Tot 1991 maakte de Oekraïne deel uit van de Sovjet-Unie. Op 1 december 1991 kiest een overgrote meerderheid van het volk voor een onafhankelijke staat. Nu is de Oekraïne een republiek waarvan Viktor Yanukovich op dit moment de president is. Je ziet hem op deze foto. Dit was op 26 november j.l. bij de herdenking van de slachtoffers van de Holodomor.

De Oekraïne is een republiek met zo’n 45 miljoen inwoners en een oppervlakte van ca. 600.000 km². De officiële taal is Oekraïens, de tweede taal is Russisch maar er wordt ook Hongaars, Pools en Roemeens gesproken. Het land grenst onder meer aan Polen, Slowakije, Hongarije en en Roemenië en heeft een gematigd landklimaat.

De Oekraïners hebben een historie van overheersing. Achtereenvolgens hebben de Hunnen, Noormannen en Tataren het land bezet, daarna de Polen en de Russische Tsaren. In Blijf bij ons heeft Emma het over de recentere geschiedenis. Ze vertelt over de littekens die de ellende veroorzaakt door de onderwerping aan het communisme en de Tweede Wereldoorlog bij de mensen in Zagoeblene heeft achtergelaten.

De slachtoffers van de Holodomor. Het woord betekent letterlijk “Slachtoffer van de Honger” en het refereert aan de periode 1932-1933 toen Stalin meende de Oekraïners onder de duim te krijgen door ze uit te hongeren. Zijn doel was de collectivisatie van de landbouw. Toen 75% van de boerderijen was gecollectiviseerd verplichtte hij de Oekraïners tot een verhoogde graanexport. De Oekraïners zelf hadden hierdoor niets meer over. Stalin zorgde ervoor dat de grenzen hermetisch waren afgesloten zodat er ook geen voedsel kon worden geïmporteerd. Deze opzettelijke hongersnood kostte 7 miljoen Oekraïners het leven. De verschrikkelijke feiten zijn op deze factsheet na te lezen.

Daarna sloeg de Tweede Wereldoorlog hard toe. De Oekraïne stond bekend als de graanschuur van Europa en was voor Hitler een onderdeel van zijn “Lebensraum”. De Oekraïners werden geclassificeerd als “Untermensch” en het streven van de Nazi’s was een totale uitroeiing van de bevolking. Het leger had daarom alle vrijheid om alle vormen van geweld toe te passen, ook tegen vrouwen en kinderen. Opnieuw waren miljoenen slachtoffers het gevolg. Over de Oekraïne in de Tweede Wereldoorlog vond ik deze uitgebreide website en de documentaire Between Hitler en Stalin.

En dan wordt het 1986. De ramp in de centrale in Tsjernobyl. Op 26 april 1986 vindt er een ernstig ongeval plaats in de vierde reactor van de kernenergie-installatie. Om een test uit te kunnen voeren, heeft een medewerker de veiligheidssystemen uitgezet. Bij een eerste explosie wordt een afsluitkap weggeblazen. Een tweede explosie zorgt voor het wegblazen van splijtstof en er ontstaat brand. Een groot deel van Noord-Europa ondervindt de gevolgen zoals het plaatje laat zien.

De explosie veroorzaakt de dood van twee medewerkers. Binnen drie maanden sterven 28 hulpverleners aan de directe gevolgen van straling. Hoeveel slachtoffers deze explosie uiteindelijk zal hebben, is onduidelijk. Nog altijd is er een verboden zone van 30 km rond de kerncentrale. In 2000 is de laatste reactor definitief uitgeschakeld.

Wie meer wil weten over de ramp in Tsjernobyl kan op deze website alle informatie vinden of deze documentaire bekijken.

Tot slot een fragment uit de serie De weg naar het avondland van Canvas, een impressie van een plaats die model kan hebben gestaan voor Zagoeblene.

Deze blog was de zesde in de eerste Nederlandse boekblogtournee. Op de website van Not-Just-Any-Book staat een compleet overzicht van het tourneeschema.

Advertenties

8 Reacties to “Florence Tonk – Blijf Bij Ons, wonen in de Oekraïne”

 1. Lauradenkt Says:

  Fijn om er deze achtergrond bij te hebben tijdens het leven van het boek 🙂

 2. Leeswammes Says:

  Dank je! Ik heb er heel wat bijgeleerd. O.a. waar Oekraïne nu precies ligt. Ik had het zelf ongeveer in Wit Rusland geplaatst…

 3. Eerste Hoofdstukken – 8. Blijf bij ons van Florence Tonk | De Boekblogger Says:

  […] November 2011 15 –> boekblogger.wordpress.com 18 –> mariafoerier.nl 21 –> joke-boekhappen.blogspot.com 24 –> lauradenkt.nl 27 –> ruslandverafennabij.com 30 –> jannyan.wordpress.com […]

 4. The Sunday Salon – a busy week « JannyAn's Blog Says:

  […] they buy a small “datsja” in the countryside. She decides to live there on her own. My blog is about the Ukraine itself and Tsjernobyl because to my experience the Ukraine is quite unknown to […]

 5. Blijf Bij Ons – Florence Tonk « JannyAn's Blog Says:

  […] mijn blog heb ik twee weken geleden al een berichtje gepost over het boek Blijf bij ons van Florence Tonk. Dat bericht was toen een onderdeel van de […]

 6. jeoren Says:

  Deze week is het 27 jaar geleden dat de ramp zich voltrok. Van Pripyat wordt momenteel een 3d-model gemaakt voor de nabestaanden: http://youtu.be/9UVKSyDL_e8


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: