De Lege Kamer – Sophie Hannah

Met dank aan de Crimezone Buzzzclub! Ik was een van de gelukkigen die dit boek na aanmelding kregen toegestuurd om te recenseren en om er veel over te buzzzen. Leuk idee, dat buzzzen. En er zijn heel wat berichtjes over mijn vorderingen in dit boek het internet opgegaan, via Twitter, Facebook en Goodreads.

De oorspronkelijke titel van het boek is A Room Swept White, uitgegeven in 2010. Voor de Nederlandse markt vertaald door Anna Livestro. Het was voor mij een kennismaking met Sophie Hannah. En wat mij betreft is die goed bevallen.

Het thema van deze thriller is de wiegendood. Moeders die al dan niet ten onrechte zijn veroordeeld omdat hun baby’s om onverklaarbare redenen dood zijn gegaan. Was het wiegendood, de DKTP vaccinatie of was het toch kindermoord. Veel vrouwen zijn hiervoor vervolgd, in het boek spelen drie van hen, Helen Yardley, Sarah Jaggard en Rachel Hines de hoofdrol. Fliss Benson werkt voor Binary Star en zij krijgt, geheel onverwacht,  de kans om een documentaire over deze drie vrouwen te maken. Ze gaat er tegen haar zin mee aan de slag. Naarmate de documentaire vordert, wordt ze oprecht nieuwsgierig naar het verhaal van deze drie vrouwen. Vooral naar het verhaal van Rachel Hines. Als Helen Yardley vermoord wordt aangetroffen, gaat het politieonderzoek een belangrijke rol spelen. De beide verhaallijnen komen samen en resulteren uiteindelijk in een complexe plot.

De opzet van het boek vind ik origineel. Door het verhaal van Fliss Benson en het politieonderzoek van Sam Kombothekra en Simon Waterhouse te combineren met delen uit het boek van Helen Yardley, krantenartikelen en als begin een transcript van een interview krijgt het boek enigszins een documentair karakter. Het is een leuke manier om de lezer de informatie te geven die nodig is om uiteindelijk de complexe plot te kunnen volgen. Het interview en krantenartikel direct aan het begin maken nieuwsgierig en al meteen daarna zorgt de vreemde kaart met zestien getallen voor de nodige spanning. Sophie Hannah besteedt het meeste aandacht aan het karakter van Fliss Benson, een vrouw met een grandioos gebrek aan zelfvertrouwen die alles wat mis gaat op zichzelf betrekt en daardoor aan sympathie verliest. Soms wordt het ook een beetje ongeloofwaardig. Sam en Simon zijn de hoofdfiguren in het politieonderzoek maar ze sneeuwen een beetje onder in het aantal personages en relaties dat ze naast zich moeten dulden. Jammer, want de relatie tussen Proust enerzijds en Sam en Simon anderzijds is wel een boeiend gegeven dat met een betere uitwerking het verhaal net iets extra’s had kunnen geven.

Eindconclusie: een spannende, originele thriller met een complexe plot. Wat mij betreft een aanbeveling, vier sterren.

Wie meer wil weten over de Crimezone Buzzzclub, kijk hier. Sophie Hannah heeft haar eigen officiële website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: