De Verborgen Universiteit – Nathalie Koch

De Erfenis van Richard Grenville is het eerste deel van de trilogie De Verborgen Universiteit, een verhaal over magie. Ik ben het boek gaan lezen omdat het in mijn leesclub was gekozen als boek voor de maand september. Een stevige pil, want het boek is maar liefst 620 pagina’s dik.

Hoofdpersoon in de Verborgen Universiteit is Alexa Westerhof. Door haar docent Engels wordt ze op het idee gebracht om een tijd in het buitenland te gaan studeren, aan de kleine Carnforth Park University. Alexa besluit een poging te wagen. Als ze een brief krijgt van Prof. Dr. Artemus Jones, Magister Magnificus, waarin ze voor het komende semester wordt welkom geheten, grijpt ze deze mogelijkheid met beide handen aan. Op de universiteit aangekomen blijkt dat ze zich niet eenzaam hoeft te voelen want haar jeugdvriend Sander woont in hetzelfde huis als zij. Alexa komt er achter dat ze, net als haar vader die ze nooit heeft gekend, een maga is. Ook wel magiër genoemd. Ze heeft wel even nodig om aan het idee te wennen. Ze ontdekt dat zich in London een geheime wereld bevindt die alleen bekend is bij de magiërs. Op de universiteit gebeuren intussen raadselachtige dingen, mensen raken om onverklaarbare redenen bewusteloos. Alexa gaat op onderzoek uit.

Met uitzondering van de proloog heb ik bij het lezen van dit boek van het begin tot het eind het gevoel gehad dat ik een vreemde mix van Pitty op Kostschool en Harry Potter aan het lezen was. Het eerste komt ontegenzeggelijk doordat het verhaal zich op kostschool afspeelt. De toon werd vooral gezet door het begin van het eerste hoofdstuk. Het Harry Potter gevoel komt door de vele elementen die direct uit de boeken van JK Rowling lijken te zijn overgenomen. En dat zijn er heel wat. Het zal best lastig zijn om origineel te zijn in een boek over magie maar waarom moet ook in dit verhaal de Magister Magnificus een beschermende rol hebben ten aanzien van de hoofdpersoon? Was het nodig dat Alexa haar vader nooit heeft gekend zoals Harry P zijn vader en moeder nooit in de ogen heeft kunnen kijken? Moest het verhaal zich afspelen op een universiteit? Al is er een verschil omdat deze universiteit ook door “gewone” stervelingen wordt bevolkt. De rol van de leraren die zichzelf kunnen veranderen in dieren? Etc.

Maar goed, het boek leest wel lekker weg. De verschillende lijnen in het verhaal worden mooi bij elkaar gebracht en het boek eindigt met een goede cliffhanger. Vermoedelijk zal ik het volgende boek daarom ook wel gaan lezen. Maar dan mag het van mij wel een paar bladzijden minder zijn want ik vond het soms wat langdradig. Alles bij elkaar een onderhoudend boek maar teveel gelijkend op HP,  daarom drie sterren.

De Verborgen Universiteit is niet de eerste roman van Natalie Koch. Ze debuteerde in 2006 met de roman Streken. Blijkbaar heeft ze niet veel vertrouwen in de commerciële waarde van een website want de informatie op haar eigen website is op de dag dat ik deze blog publiceer, verouderd. Ze schrijft daar dat ze het eerste deel van De verborgen Universiteit nog aan het schrijven is. Mijn advies, verwijder de website of zorg dat deze actueel is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: