De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, een boek dat net zo begint als het eindigt.

Een uur voor de viering van zijn honderdste verjaardag besluit Allan Karlsson dat hij geen zin heeft in een verjaardagsfeest in het bijzijn van de wethouder, de plaatselijke krant, alle andere bejaarden en het voltallige personeel van het bejaardentehuis waar hij woont. Hij klimt uit het raam. Dat is het begin van een bizarre vlucht waarbij Allan een bonte verzameling mensen om zich heen verzamelt.

Allan blijkt een roerig leven achter de rug te hebben. Jonasson neemt in zijn beschrijving van het leven van Allan de wereldgeschiedenis met een grote korrel zout. Allan blijkt op veel momenten van grote invloed op onze historie te zijn geweest en nagenoeg alle grote wereldleiders te hebben ontmoet. Het verhaal van zijn leven is al even bizar als het verhaal van zijn vlucht.

De schrijfstijl van Jonasson is fragmentarisch. Korte stukjes tekst met snelle wisselingen tussen de diverse personages. Een schrijfstijl die uitnodigt tot snel lezen maar die mij niet helpt om in het verhaal te komen.
De gebeurtenissen zijn bizar. Mij iets té bizar om het echt heel erg leuk te vinden. Ik vond het boek wel vermakelijk om te lezen, maar geen topper, drie sterren.

Voor de liefhebbers, Jonas Jonasson heeft een eigen website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: