Het Negerboek – Lawrence Hill

Ik kan me herinneren dat een tijdje terug werd gevraagd naar boeken waarin sterke vrouwen een hoofdrol spelen. Toen had ik niet direct een titel in mijn hoofd maar nu wel. Want dat de hoofdpersoon in Het Negerboek, Aminata Diallo, een sterke vrouw is, staat buiten kijf.

Maar eerst iets over de Canadese schrijver, Lawrence Hill. Geboren in 1957, zoon van een zwarte vader (een afstammeling van de Afrikaanse slaven) en een blanke moeder. Alle drie zijn zij nauw betrokken bij mensenrechtenorganisaties. Hill weigerde in 1968 belasting te betalen als protest tegen de oorlog in Vietnam. Eerder schreef hij Black Berry, Sweet Juice: On Being Black and White in Canada.

In Het Negerboek brengt Hill de gruwelen van de slavenhandel in de herinnering. De oorspronkelijke titel van het boek is The Book of Negroes. Er was nogal wat commentaar op de titel, weerstand ook, maar de titel refereert aan een boek dat in de 18e eeuw werkelijk heeft bestaan. Het was een register waarin de geïmporteerde slaven nauwkeurig werden vastgelegd.

Het verhaal wordt verteld door Aminata Diallo. Een oude vrouw die door de Engelse abolitionisten is gevraagd om het verhaal van haar ontvoering uit Afrika en haar leven in slavernij op te tekenen.

Aminata wordt als klein meisje ontvoerd uit haar dorp Bayo. Zij ziet daarbij hoe haar vader en moeder worden vermoord. Na een tocht over land worden de ontvoerde Afrikanen aan boord gebracht van een slavenschip en begint de lange overtocht naar South Carolina. Een toch vol ontberingen waar Aminata al snel leert wat het betekent om slaaf te zijn. De zeereis heeft haar uitgeput en ziek gemaakt. Zij belandt op een indigoplantage waar Georgia haar helpt te overleven. Zij heeft het “geluk” terecht te komen bij Solomon Lindo en zijn vrouw. Daar heeft zij de mogelijkheid om te leren lezen en schrijven. Aminata blijkt een doorzetter, een intelligente vrouw die tot het uiterste gaat om haar doel te bereiken. Als zij door een zakenreis van Lindo in New York terecht komt, weet ze te ontsnappen en komt terecht bij de “Black Loyalists” die de kant van de Engelsen hebben gekozen. Aan het eind van de onafhankelijkheidsoorlog weet zij met enkele duizenden andere zwarten naar Canada te vertrekken. Alhoewel de Engelsen veel mooie beloften hebben gedaan, blijkt daar in de praktijk maar weinig van waar te zijn. Het bestaan in Canada is maar nauwelijks beter dan in New York. Ook hier leven blank en zwart gescheiden. Uiteindelijk krijgt Aminata de kans om terug te gaan naar Afrika, naar Sierra Leone. Het blijkt niet te zijn wat ze zich ervan had voorgesteld. Ze is een vreemde in eigen land en ziet hoe nog steeds Afrikanen als slaven worden verscheept. Ze vertrekt opnieuw, nu naar Londen, waar ze zich inzet voor de afschaffing van de slavernij.

Aminata is een goede verhalenverteller. Het boek leest dan ook als een trein. Met 447 bladzijden heeft boek een aardige omvang maar toch is er geen letter teveel. Ik kon het boek maar met moeite neerleggen. Het verhaal is vaak weerzinwekkend, de manier waarop met mensen ongestraft andere mensen kunnen vernederen, pijnigen en een menswaardig leven ontnemen, ronduit verschrikkelijk. Maar de hoofdpersoon en de mensen in haar directe omgeving zijn hartverwarmend en krachtig in al hun ellende. Hill zet sterke personen neer. Hij schreef een meeslepend verhaal over een aantal zwarte bladzijden uit de geschiedenis. Soms misschien een beetje te toevallig,  te mooi en een beetje te zoet. Maar ik vind dat niet erg. Aminata wordt alles ontnomen wat haar lief is en daarom gun je haar dat toeval en dat beetje geluk van harte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: