We Need to Talk about Kevin – Lionel Shriver

On the cover: Shortly before his sixteenth birthday Kevin Khatchadourian kills seven of his fellow high-school students, a cafetaria worker and a teacher. He is visited in prison by his mother, Eva, who narrates in a series of letters to her estranged husband, Franklin, the story of Kevin’s upbringing. For his powerful, shocking novel, Lionel Shriver was awarded the Orange Prize for fiction.

In We Need to talk about Kevin vertelt de Eva, de moeder van Kevin over haar opgroeiende zoon. Het verhaal begint voor zijn geboorte, in de brieven schrijft ze over de beslissing om een kind te nemen en hoe zij de geboorte van Kevin heeft ervaren. Haar relatie met Kevin en hoe zij aankeek tegen de relatie tussen haar man, Frank en hun zoon, het onbegrip dat ontstond tussen hen beide. Het onvermogen van haar man om te zien hoe Kevin werkelijk was, hoe hij door hem voor de gek werd gehouden en altijd maar de kant van hun zoon koos. Zij is ervan overtuigd dat hun zoon vanaf de geboorte slecht was, ze vertelt haar man over de verschrikkelijke dingen die hun zoon heeft gedaan, over zijn slechte karakter, haar wanhoop omdat alleen zij ziet hoe Kevin werkelijk is en over de bezoeken in de gevangenis.

Alhoewel ik niet graag boeken lees die op deze manier zijn geschreven, dat wil zeggen in de vorm van brieven, geldt dat voor dit boek helemaal niet. Het heeft me geen moment gestoord. Sterker nog, ik denk dat het verhaal op deze manier aan kracht wint. Je kruipt in de huid van Eva. Dat is iets wat je je ook moet realiseren, het is het verhaal van Eva. Los van het feit dat Kevin de moorden heeft gepleegd, hoeft haar verhaal over de opgroeiende Kevin niet altijd de waarheid te zijn. Soms beschrijft ze hoe ze denkt dat iets gegaan is, terwijl ze er zelf niet bij is geweest. Ze schrijft over haar gevoelens en vertelt daarbij wat de bedoeling van Kevin is geweest, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bijvoorbeeld, zal de pasgeboren Kevin werkelijk borstvoeding hebben geweigerd uit afkeer van zijn moeder? Dat lijkt toch nauwelijks voor te stellen.

Maar goed, met dit in het achterhoofd, is het een intrigerend boek, een horror-story, een ervaring die je zelfs je ergste vijand niet zou toewensen. Het boek heeft mij geboeid vanaf de eerste bladzijde tot de laatste, daarom vier sterren. Een aanrader.

Voor wie het leuk vindt, een review in de Guardian en een interview met Shriver op de BBC. Zoals zo vaak, is ook van dit boek een film gemaakt. Ik weet nog niet of ik die ga zien. In mijn hoofd is bijna een foto opgeslagen van de hoofdpersonen uit het boek. En die lijken in het geheel niet op de personages op de foto. Dat zou ook wel heel toevallig zijn 🙂

Advertenties

2 Reacties to “We Need to Talk about Kevin – Lionel Shriver”

  1. elsje Says:

    Heb het boek vandaag van Gnoe gekregen. Dank, dank!!
    Tot zondag 🙂

    • JannyAn Says:

      Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Kan me zo voorstellen dat je er als moeder van 5 fantastische spruiten heel anders naar kijkt. Zondag ben ik er helaas niet bij. Een leuke foto-opdracht in Amsterdam die al lang gepland stond. Mooie wandeling!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: