Huis aan het Einde van de Wereld – Michael Cunningham

De oorspronkelijke titel van het boek is A Home at the End of the World.

Van de achterflap: Jonathan en Bobby leren elkaar kennen op de middelbare school, worden vrienden en later minnaars. Nadat zijn broer, moeder en vader zijn overleden, trekt Bobby in bij Alice, de moeder van Jonathan die inmiddels naar New York is vertrokken. Als Bobby na enige jaren in New York arriveert, blijkt Jonathan een puur fysieke verhouding te hebben met Erich en samen te wonen met Clare, die een kind van hem wil. Uiteindelijk zal Bobby de biologische vader worden. Aangezien een rustiger omgeving beter zal zijn voor hun opgroeiende dochter Rebecca, verhuist het “gezin” naar Woodstock, waar de jongens een restaurant beginnen. Aids maakt tenslotte een einde aan de idylle.

Jonathan en Bobby wonen in Cleveland en zitten op dezelfde school. Zij worden vrienden, worstelen met zichzelf en met hun relatie. Jonathan gaat in New York wonen en heeft een verhouding met Clare, tegelijkertijd heeft hij een homofiele relatie met Erich. Bobby woont na het overlijden van zijn broer, moeder en vader geruime tijd bij Alice, de moeder van Jonathan. Als Alice gaat verhuizen, vertrekt Bobby eveneens naar New York en trekt bij Jonathan en Clare in. Het wordt een bijzondere relatie tussen drie mensen, die van elkaar houden maar het ook moeilijk vinden om bij elkaar te blijven. Als Rebecca is geboren, verhuizen ze naar Woodstock. Daar trekt uiteindelijk ook Erich bij het drietal in.

In het boek komen afwisselend Jonathan, Bobby, Clare en Alice aan het woord om hun verhaal te doen. Door deze opzet leer je de verschillende personages goed kennen. Het geeft inzicht in de relatie tussen de verschillende personen, kennen ze elkaar eigenlijk wel zo goed als ze denken. Vooral dat laatste vind ik erg interessant aan deze opzet.

Jonathan, Bobby, Clare en Alice zijn heel verschillende mensen maar ze hebben ook een ding gemeenschappelijk. Allemaal worstelen ze met zichzelf, hun relatie met de anderen, met de vraag “wat wil ik met mijn leven?” en “heb ik de goede keuzes gemaakt?”. Alhoewel ze hun leven, naar mijn idee, vooral laten bepalen door de omstandigheden en door beslissingen van anderen, interesseert het Jonathan, Bobby en Clare dan weer weinig wat anderen van hun ongebruikelijke “gezin” denken. Ze zijn vooral betrokken bij elkaar.

Cunningham heeft een mooi taalgebruik. direct, beeldend maar niet ingewikkeld. Alhoewel in het boek veel problematische relaties voorkomen en de personages in het algemeen niet echt gelukkig lijken te zijn, is het geen deprimerend boek. Het is een boeiend boek met een originele opzet.

Dit boek is me aanbevolen op een boekenruil en dat heeft ervoor gezorgd dat ik het boek uit de stapel heb gepikt. Ik vind het boek erg de moeite. Wat mij betreft een aanrader, vier sterren.

Advertenties

2 Reacties to “Huis aan het Einde van de Wereld – Michael Cunningham”

  1. Uniflame Says:

    Klinkt wel boeiend. Het is beslist niet alledaags in ieder geval 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: