Donderdagskind – Alison Pick

Eind vorige maand zag ik bij http://www.boekensalon.nl dat er op 1 april 15 proefdrukken van Donderdagskind zouden worden verloot onder degenen die een reactie plaatsten. Het verhaal leek interessant. Daarom een kansje gewaagd én in de prijzen gevallen.

De oorspronkelijke titel van het boek is Far to Go, vertaald door Gerda Baardman en Onno Voorhoeve.

Van de achterflap: Praag, 1939: een Joodse familie valt uiteen. ‘Ik zou willen dat dit een blij verhaal was. Een verhaal dat je eerst aan het twijfelen brengt, dat je doet wanhopen en dan, op het laatste moment, je hoop en je vertrouwen in de essentiële goedheid van de mens en de wereld toch herstelt.’ Zo begint de mysterieuze hedendaagse verteller het verhaal dat ons meeneemt in de wereld van een joodse familie tijdens de op handen zijnde bezetting van Tsjechoslowakije door de nazi’s in 1939.
Pavel en Anneliese Bauer zijn welgestelde Joden, wier levens op hun kop worden gezet door de komst van de Duitse troepen. Om deportatie te vermijden, vluchten ze met hun zesjarige zoontje Pepik en zijn geliefde kindermeisje Marta. Ze weten Pepik op een Kindertransport naar Engeland geplaatst te krijgen, maar hij zal zijn ouders of Marta nooit meer zien.
Donderdagskind is een aangrijpend verhaal over liefde, hoop en verraad. Het is een schitterend geschreven, ontroerende en spannende roman, voor de liefhebbers van Haar naam was Sarah, De middagvrouw en Sophie’s Choice.

Gisteren in het boek begonnen en vandaag is het uit. Dus 1 ding kan ik meteen vaststellen, het boek leest gemakkelijk. Dat zal voor een deel ook komen doordat het een drukproef is, want met die grote letters lijkt het nog sneller te gaan. En, het moet gezegd, het verhaal boeit vanaf het begin.

Het boek is opgebouwd uit vijf delen. Alle delen beginnen met een brief, gevolgd door een verhaal dat zich afspeelt in het heden en wordt verteld door een tot het laatste deel onbekend persoon. Daarna volgt het verhaal van de familie Bauer.

De eerste drie delen worden verteld door de ogen van Marta. Zij speelt een belangrijke rol in het gezin en heeft een nauwe band met het zoontje Pepik. Het gezin krijgt te maken met de bezetting van Sudetenland. Ze verhuizen naar Praag en proberen van daaruit de vluchten. Dat lukt helaas niet. Wel weten zij het zoontje Pepik op de lijst te krijgen voor een kindertransport naar Engeland. Hierover gaat het vierde deel dat wordt verteld door de ogen van Pepik. In het vijfde deel wordt duidelijk wie de tot dan toe onbekende persoon is en wat de relatie is met het verhaal van de familie Bauer.

De opbouw van het boek is origineel maar zou wat mij betreft beter passen bij een verhaal dat werkelijk is gebeurd. Alison Pick vertelt een fictief verhaal op basis van verhalen van haar grootouders en alle informatie die zij over de geschiedenis van Tsjechoslowakije heeft kunnen vinden. In het boek is het alsof iemand een onderzoek heeft gedaan, haar halfbroer heeft gevonden en voor hem het verhaal van de familie Bauer op papier heeft gezet. Dit overkoepelende verhaal leidt af van de geschiedenis van de Bauers. Al blijkt het er uiteindelijk toch weer mee te zijn verweven.

De brieven zijn wel een aanvulling, ze zorgen voor duidelijkheid over relaties, gebeurtenissen in de omgeving van de familie Bauer.

Alison Pick gebruikt graag metaforen. Daar is helemaal niets mis mee maar wel als het nogal geforceerd overkomt. Zoals bijvoorbeeld “De enorme machines leken op slapende zoogdieren” en “het licht in de kamer begon langzaam aan te groeien als het boeket van een kind dat korenbloemen aan het plukken is”.

Al met al een boek wat het lezen wel waard is. Zeker liefhebbers van “Haar Naam was Sarah” zullen dit boek ook erg waarderen. Mijn waardering voor dit boek: drie sterren.

Advertenties
Geplaatst in Boeken. Tags: , . Leave a Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: