Bondsfotowedstrijd 2011

Jaarlijks wordt door de Fotobond op landelijk niveau de Bondsfotowedstrijd georganiseerd. Alle aangesloten clubs kunnen hieraan meedoen door een collectie  van de 10 beste foto’s van hun leden in te sturen. Op clubniveau zijn drie prijzen te verdelen en op individueel niveau worden gouden, zilveren en bronzen stickers toegekend.

Fotowerkgroep de Verbeelding had in 2010 goed gescoord. En dit jaar hebben we na een zorgvuldige selectie opnieuw een mooie collectie ingestuurd. Kijk maar.

Van linksboven naar rechtsonder zijn de foto’s gemaakt door: Wim Groeneveld, Pieter Crucq, Frans Buitendijk, Josephine Selles, Janny van der Wal, Carol Olerud, Carol Olerud, Martinique Potharst, Martinique Potharst en Wim Groeneveld. Naar onze mening een selectie waarmee we prima voor de dag konden komen.

Op zondag 27 maart was de jurybespreking in Rijen. Het is altijd leuk om bij zo’n bespreking te zijn. Je steekt er altijd wat van op. En het is een populaire wedstrijd want er hebben maar liefst 182 clubs (van de 300) aan meegedaan. Alle lof voor de jury (Hans Zoete, Jan Kok en Pascal van Heesch) die alle 1820 ingezonden foto’s heeft beoordeeld. De beste club kreeg 225 punten, de laatste plaats werd gewaardeerd met 158 punten. De beste foto kreeg 25 punten, de laagst toegekende waardering was 14 punten.

Helaas geen plek in de top drie. Maar we mogen best tevreden zijn. Een 19e plek (201 punten) én een bronzen sticker voor Carol (foto 6, 23 punten). Carol, gefeliciteerd! Zelf ben ik matig tevreden, 18 punten. De foto werd als te rommelig beoordeeld, te veel gedoe op de foto. Daar had ik een keuze in moeten maken. Nu is er een tekst nodig bij de foto. Ik weet dat het een kerk betreft die grotendeels door een orkaan is verwoest, dat de ruimte op de foto de enige is waar nog een dak op zit en dat alles wat na de orkaan is teruggevonden in deze ruimte is opgeslagen. Dat bepaalt mijn beeld. Maar ja, dat weet de kijker allemaal niet. Beter nadenken dus over wat ik wil laten zien en hoe ik dat dan het beste kan doen. Deze foto had misschien helemaal niet als aparte foto moeten worden gepresenteerd maar als onderdeel van een serie over de verwoeste kerk.

Ook mijn andere club Fotogein heeft aan de wedstrijd meegedaan. Daar zijn twee van mijn foto’s aan de selectie toegevoegd. In deze club is bijzonder weinig animo om aan wedstrijden mee te doen. Er zijn daarom maar weinig inzenders. Echt heel jammer. Maar goed. Mijn bijdrage bestond uit deze twee foto’s:

De eerste foto is gewaardeerd met 19 punten, de tweede met 20 punten. Maar ook hier commentaar. De eerste foto is iets te donker waardoor de jongens onvoldoende los komen van de achtergrond. De wandelende mensen rechts zijn storend. Bij de tweede foto speelt het hele verhaal zich aan de rechterkant af. Dat verhaal komt waarschijnlijk beter tot zijn recht zonder al het water links. Al met al ben ik niet ontevreden met de waardering.

De complete inzending is hier te bekijken. Fotogein moet zich met heel wat minder tevreden stellen, een gedeelde 91ste plaats. Het is een gezellige club maar het lijkt de hoogste tijd om ook te streven naar een hogere kwaliteit en vernieuwing.

De complete juryuitslag staat hier. En binnenkort zijn de winnende foto’s hier ook vast te zien. Nu alleen nog de inzendingen van voorgaande jaren. Ook de moeite van het bekijken waard.

Advertenties

Eén reactie to “Bondsfotowedstrijd 2011”

  1. Leeswammes Says:

    Hele mooie foto’s Janny. Jammer dat ze niet wat hoger beoordeeld werden. Maar het is wel weer heel mooi dat er een duidelijk reden gegeven wordt voor het aantal punten dat je krijgt.

    Ik kan het er met mijn ondeskundig oog wel mee eens zijn, maar vooral de laatste foto is wat onderwerp betreft heel goed vind ik.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: