Datumloze Dagen – Jeroen Brouwers

Datumloze Dagen heb ik gelezen omdat het op het lijstje van de leesclub staat. Dat lijstje stellen we ieder seizoen samen op. Heel democratisch, iedereen kiest 8 boeken uit een lange lijst en de boeken met de meeste stemmen komen op het programma.

Van de achterflap: De dood bestaat niet. Wat bestaat is: het leven, al is dat minder dan een nevelspatje in de oceanen van de tijd. Datumloze Dagen is een roman over een troebele vader-zoonrelatie in het teken van leven, liefde, schaamte, dood.

Een vrolijk boek is het niet. De vader overdenkt zijn leven, alle fouten die hij heeft gemaakt en het schaamtegevoel dat hij daardoor heeft. Hij denkt vooral aan zijn zoon, Nathan. De zoon die hij nooit had willen hebben maar uiteindelijk wel had willen kennen. Hij heeft de kansen die hij daarvoor heeft gehad voorbij laten gaan. Zo af en toe wandelt Nathan zijn leven weer binnen maar een goede relatie werd het nooit. Uiteindelijk krijgt de jongen een ongeneeslijke ziekte en vraagt zijn vader hem te helpen een einde aan zijn leven te maken. Aan het verzoek wordt voldaan en zo sterft de jongen door de handen van de vader.

Jeroen Brouwers schreef het boek vlak nadat zijn eigen zoon Daan was overleden. Toch legt hij er de nadruk op dat het geen autobiografisch verhaal is maar fictie. De taal die Brouwers gebruikt, bevalt me wel. Hij houdt er van om beeldend te schrijven. Mooie beelden terwijl de herinneringen veelal verdrietig zijn. De hoofdpersoon kijkt ook weinig optimistisch tegen het leven aan. Hij is er van overtuigd dat alles uiteindelijk op een mislukking uitloopt. Ik was geboeid door het boek maar werd er ook wel somber door.

De kritieken waren lovend. In zijn blog classificeerde Max Pam Brouwers als rasromancier. De recensie in het NRC is aanmerkelijk kritischer. Op Cultura TV is een interview met Jeroen Brouwers te zien.

Advertenties

Eén reactie to “Datumloze Dagen – Jeroen Brouwers”

  1. Tweets that mention Datumloze Dagen – Jeroen Brouwers « JannyAn's Blog -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by EetWeters, Janny van der Wal. Janny van der Wal said: Op mijn blog een korte beschrijving over Datumloze Dagen van Jeroen Brouwers http://bit.ly/fW0vRX […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: