Blacklands – Belinda Bauer

Van de achterflap: He was only twelve, he reasoned; he couldn’t be expected to get stuff like writing to serial killers right first time.

Blacklands is de debuutroman van Belinda Bauer. Ze was journalist en scenarioschrijfster. Voor haar script The Locker Room kreeg ze de Carl Foreman/Bafta Award voor jonge Britse scenarioschrijvers.

Over Blacklands zegt Belinda Bauer dat zij niet de bedoeling had een misdaadroman te schrijven. Zij had gedacht dat het een kort verhaal zou worden over een jongen en zijn oma. Bauer kreeg het idee toen ze op tv de moeder zag van een kind dat lang geleden was vermoord. Ze vroeg zich af wat voor invloed zo’n misdrijf zou hebben op de levens van betrokkenen. Als zij de kleinzoon was geweest van een oma waar de zoon  van was vermoord, wat had dat dan voor invloed op haar gehad? Met dat idee in haar hoofd is ze het boek gaan schrijven.

Het verhaal gaat over Steven Lamb. Hij weet dat zijn oom Billy ooit van huis is vertrokken en nooit meer is teruggekomen. Als hij met zijn vriendje Lewis op de kamer van Billy naar extra Lego-stukken zoekt, komt zijn oma onverwacht de kamer binnen. Nu hoort hij de reden van de verdwijning van Billy. Zijn oom is vermoord, door een seriemoordenaar. Steven begrijpt nu het lijden in zijn familie, de droefheid. Lewis vindt het machtig spannend en komt op het idee om het lichaam van Billy te gaan zoeken. Als er niets gevonden wordt, wordt Lewis het zoeken zat. Steven niet, het laat hem niet los. Hij blijft graven en uiteindelijk besluit hij de seriemoordenaar, Arnold Avery, een brief te sturen  en hem te vragen waar Billy is begraven. Er volgt een briefwisseling. Steven is een kind en heeft niet in de gaten waar hij aan is begonnen. Het loopt allemaal uit de hand.

Het verhaal pakt je vanaf het eerste moment. De manier waarop Bauer beschrijft hoe Steven het ervaart om die kleinzoon te zijn van een oma wiens zoon is vermoord, is geslaagd. Zo zou het allemaal kunnen zijn, zo zou je als jongen kunnen reageren. Je kruipt als vanzelf in de huid van Steven. De tegenstelling tussen het oprecht zoeken naar de waarheid door Steven en het smerige spel dat Arnold Avery speelt wordt scherp weergegeven. De lezer ervaart de ontwikkeling van beide personen naast elkaar. Het boek zindert van de spanning. Steeds sneller willen lezen om te weten hoe het afloopt, met een hoop tot in je tenen dat het verhaal wel een goede afloop kent.

Belinda Bauer mag het boek dan niet als misdaadroman hebben bedoeld, dat is het wel geworden. Een ijzersterke thriller zou ik zelfs zeggen.

Een review in the Guardian en in the Independent. Voor leesgroepen is hier extra informatie te vinden.

Advertenties

3 Reacties to “Blacklands – Belinda Bauer”

  1. Leeswammes Says:

    Ik heb al meer positive berichten over die boek gehoord. Het begint nu toch wel te kriebelen. Misschien moet ik die toch maar lezen. Het klinkt erg mooi.

  2. Tweets that mention Blacklands – Belinda Bauer « JannyAn's Blog -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by EetWeters, Janny van der Wal. Janny van der Wal said: Blacklands van Belinda Bauer, een echte pageturner. Een review op mijn blog https://jannyan.wordpress.com/2011/01/31/blacklands-belinda-bauer […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: