Smullen met Tempeh

Ik zie regelmatig recepten met Tahoe in kookboeken en tijdschriften, maar een lekker recept met Tempeh vinden kost meer moeite. Jaren geleden heb ik een leuk vegetarisch kookboek gekocht en daar staan een paar aardige recepten in. Het boekje heet “Vegetarisch Koken” (hoe kan het ook anders) en het is samengesteld door Ine Dijkhof en Kwee Siok Lan. Er zitten wel veel slordigheidjes in het kookboek zoals incomplete overzichten van benodigde ingrediënten. Maar vooruit, gewoon alles helemaal doorlezen, dan pas het boodschappenlijstje maken en het komt allemaal goed.

Mijn favoriete gerecht is Tempeh met paprika. Het is een recept voor twee personen. Je hebt nodig, 200 gr tempeh in blokjes, 2 kleine rode paprika’s in reepjes gesneden, 4 lenteuitjes in schuine stukken van 2 cm, 1 geperste teen knoflook, maïsolie, 4 kleingesneden plakjes verse gember, 1 afgestreken theelepel vijfkruidenpoeder, 3 eetlepels sojasaus, 1/2 dl sherry, 40 gr cashewnoten, 1 in ringetjes gesneden groene peper en 1/2 eetlepel maïzena.

Roerbak de blokjes tempeh bruin in enkele eetlepels olie. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Roerbak de paprika’s, lenteuitjes, groene peper, knoflook en gember met de vijfkruidenpoeder. Als de groenten net gaar is maar nog knapperig, de sojasaus en sherry toevoegen. Tempeh erbij. Schep om tot alles goed warm is. Bind de saus met de maïzena, aangemaakt met een beetje water. Tot slot de cashewnoten erdoor. En smullen maar. Rijst erbij en wat komkommer in wat ketjap manis met een beetje sambal.

Maar de Tempeh met cashewnoten mag er ook zijn. Ook een recept voor twee personen met de volgende ingrediënten, 200 gr tempeh in blokjes, 200 gr schoongemaakte en afgehaalde peultjes, 4 lenteuitjes in schuine stukken van 2 cm, 1 geperste teen knoflook, maïsolie, 2 kleingesneden plakjes verse gember, 1 afgestreken theelepel vijfkruidenpoeder, 2 eetlepels sojasaus, 4 eetlepels sherry, 1/2 dl groentebouillon of water, 50 gr cashewnoten, 1 in ringetjes gesneden groene peper en 1/2 eetlepel maïzena.

Roerbak de blokjes tempeh bruin in enkele eetlepels olie. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Roerbak de peultjes, lenteuitjes, groene peper, knoflook en gember met de vijfkruidenpoeder tot de groenten net gaar en nog knapperig zijn. Sojasaus, sherry en bouillon toevoegen. Tempeh erbij. Schep om tot alles goed warm is. Bind de saus met de maïzena, aangemaakt met een beetje water. Tot slot de cashewnoten erdoor. Serveer met rijst of mihoen.

Advertenties

4 Reacties to “Smullen met Tempeh”

 1. leeswammes Says:

  Dat klinken prima recepten, Janny! Ik weet inderdaad ook niet goed wat ik met Tempeh aan moet en koop het eigenlijk nooit. Maar als ik het ergens anders krijg, vind ik het best lekker. Ik ga er binnenkort eens wat mee doen!

 2. Tweets that mention Smullen met Tempeh « JannyAn's Blog -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by EetWeters, Janny van der Wal. Janny van der Wal said: Heerlijk gegeten. Wokgerecht met tempeh, peultjes en cashewnoten. Hier staat het http://bit.ly/akUgv6 […]

 3. Chinoiseries Says:

  Dit ziet er heerlijk uit! Ik heb maar een keer tempeh gemaakt en dat was grandioos mislukt… het helpt ook niet als mede-vega’s me vertellen dat het “vies” is 😉 Dit herinnert me eraan om er toch weer eens iets mee te gaan doen!

 4. JannyAn Says:

  hmm, ik vind tempeh echt niet vies. Echt lekker zelfs maar je moet wel een goed recept hebben. Wat bijvoorbeeld te denken van Sambal Tempe Goreng. Ook heerlijk


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: