Dieren Eten – Jonathan Safran Foer

Het afgelopen weekend met de camper op stap. Niet zulk lekker weer, dus alle tijd voor het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer.

Beschrijving Tot enkele jaren geleden was Jonathan Safran Foer afwisselend vegetariër en vleeseter.Toen hij echtgenoot en vader werd, stelde hij zichzelf de vraag: waarom eten we dieren? En zouden we ze ook eten als we wisten hoe ze op ons bord terechtkomen?
In een briljante synthese van filosofie, literatuur, wetenschap en undercoverjournalistiek onderzoekt Foer in Dieren eten de verschillende verhalen die we onszelf vertellen om ons eetgedrag te rechtvaardigen – van folklore tot populaire cultuur, van familietradities tot westerse mythen – en laat hij zien hoe die verhalen onze onwetendheid in stand houden.

Dieren eten getuigt van sterke morele gedrevenheid en grote ruimhartigheid, voor mensen en voor dieren. Het is geschreven met de stilistische brille en creativiteit die Foers twee vorige boeken tot bestsellers maakten. Het resultaat is een prikkelend en uitdagend boek over de verhalen die ons verteld worden – en de verhalen die ons verteld moeten worden.

Ik vind de kwalificatie “prikkelend en uitdagend” erg eufemistisch gesteld. Achter op het boek staat een kort commentaar van J.M. Coetzee en dat komt meer overeen met het gevoel dat ik aan het boek heb overgehouden: “Foer beschrijft de alledaagse gruwelen van de bio-industrie zeer levensecht, en zijn kritiek op de mensen die het systeem in leven houden is overtuigend. Wie na het lezen van Dieren Eten deze producten nog consumeert is óf harteloos óf ongevoelig voor de rede, of allebei”.

Wat Foer vertelt over de bio-industrie is inderdaad gruwelijk en het is niet te geloven dat mensen zo met dieren omgaan. Daarbij maakt het niet zoveel uit of we het over een vis, kalkoen, een kip, varken of een koe hebben. De voorbeelden die hij noemt zijn afkomstig uit de Amerikaanse bio-industrie. Voor mij is het wel een vraag hoe deze praktijken zich naar Europa vertalen. Hebben wij strengere richtlijnen, betere procedures? Het feit dat het door Foer verafschuwde bedrijf Smithfield ook voet op Nederlandse bodem heeft gezet (Sara Lee), doet vermoeden van niet. Op internet vind ik al heel snel een filmpje dat de schrijnende praktijken bij de visvangst illustreert. En wie denkt dat het met de andere dieren allemaal wel meevalt kan hier terecht om met mij vast te stellen dat dit helaas niet het geval is.

Geen beelden voor mensen met een gevoelige maag. Foer noemt overigens niet alleen de manier waarop we met de dieren omgaan als een reden waardoor je zou kunnen besluiten om geen vis, vogels of vlees meer te eten. Ook de enorme belasting voor het milieu en de verspilling die direct aan de vleesindustrie zijn verbonden, zijn een aanleiding om een andere keuze te maken. Onvoorstelbaar dat Caroline van der Plas op de website Vleesmagazine de conclusie trekt dat Foer ervoor pleit om hondenvlees te gaan eten. Zij heeft het boek niet gelezen óf heeft echt niet begrepen wat hij heeft bedoeld te zeggen.

Degenen die vlees, vis en vogels willen blijven eten, kan ik alleen maar adviseren om het boek niet te lezen. En ook vooral niet op de links te klikken die in in deze blog heb opgenomen. Alle anderen, lees het boek als je een bewuste keus wilt maken. Welke dat dan ook is.

Advertenties

5 Reacties to “Dieren Eten – Jonathan Safran Foer”

 1. leeswammes Says:

  Lijkt me interessant maar ik vraag me af of het niet weer zo’n boek is met hetzelfde verhaal. Zo heb ik nl. pasgeleden nog “In Defense of Food” door Michael Pollan, die hetzelfde soort problemen aankaart. Misschien nog meer in dezelfde lijn is een al wat ouder boek (geloof ik) Fast Food Nation door Eric Schlosser, dat alle gruwelijkheden van de Amerikaanse Fast Food industrie naar boven haalt. Dan hoef je inderdaad niet meer.

  Het blijft interessant en ik ben allang blij dat ik geen vlees eet (hoewel een visje nog wel eens).

 2. Tweets that mention Dieren Eten – Jonathan Safran Foer « JannyAn's Blog -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Janny van der Wal, Janny van der Wal. Janny van der Wal said: @AnoushkaGR http://bit.ly/aMXT2r deze beter? […]

 3. JannyAn Says:

  Tja, ik weet niet of het weer zo’n boek is met hetzelfde verhaal. Het gaat hier niet alleen over fastfood, maar over de bio-industrie. Maar op bol.com kun je delen uit de tekst lezen dan kun je dat wellicht zelf beoordelen. Via deze link http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/dieren-eten/1001004006832490/index.html#product_images

 4. gnoegnoe Says:

  De vraag of je zelf nog vleesch & visch eet na het lezen van dit boek blijft onbeantwoord..? *nieuwsgierig*


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: