Revolutionary Road – Richard Yates

Eind jaren vijftig, Amerika floreert. Frank en April Wheeler zijn jong, aantrekkelijk en veelbelovend stel. Ze hebben twee leuke kinderen en wonen in een welvarende buitenwijk ergens in Connecticut. Maar gelukkig, of zelfs maar tevreden zijn ze niet. Frank heeft een saaie kantoorbaan, April treurt om een gefnuikte carrière als actrice. Ze waren toch voorbestemd om anders te zijn, beter?In een uiterste poging aan hun gezapige burgerbestaan te ontsnappen besluiten ze naar Frankrijk te gaan. In Europa zullen hun bijzondere gaven zich wel kunnen ontwikkelen, ver van de oppervlakkige consumptie maatschappij die Amerika in hun ogen is. Maar met ontzetting ziet de lezer toe hoe hun relatie verzandt in eindeloos gekibbel en jaloezie, hoe een drama onafwendbaar lijkt. Yates’ verhaal is geestig scherp en genadeloos. Hij schetst een fraai tijdsbeeld maar werpt, zo blijkt ruim veertig jaar na de verschijning, een akelige precieze blik vooruit op de manier waarop we nu leven. De stille wanhoop en gefnuikte dromen van de Wheelers zijn vandaag net zo actueel als in 1961 toen het boek voor het eerst verscheen. Revolutionary Road is een roman die je niet meer loslaat, nooit meer.

Het is inderdaad een boek dat je niet loslaat. Het onbegrip, de spanning in de relatie, de misère, het spat van de pagina’s af. Bij een loekgrrls-avondje ook de film gezien. Alhoewel de film ook niet slecht is, kan deze toch niet in de schaduw staan van het boek. Een aanrader.

Advertenties

3 Reacties to “Revolutionary Road – Richard Yates”

  1. sibylreads Says:

    Ik heb vorig jaar erg genoten van Revolutionary Road, het boek en de film. Ik heb van anderen gehoord dat ze het verhaal deprimerend vonden, maar zelf vond ik het vooral mooi. Gelukkig ben ik niet de enige.

  2. JannyAn Says:

    Nee, vooral een mooi boek. Geen vrolijk verhaal maar om te lezen zeker niet deprimerend.

  3. Wat ik in 2010 allemaal heb gelezen « JannyAn's Blog Says:

    […] van Paolo Giordano. Op een gedeelde derde plaats eindigden De Glazen Kamer van Simon Mawer en Revolutionary Road van Richard […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: