De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïnefabriek – Conny Braam

Van de achterflap: Spannende en spraakmakende roman over cocaïne en oorlog, liefde en wraak.
Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje. Op ongeveer hetzelfde moment haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handelsreiziger van de bloeiende Nederlandsche Cocaïne Fabriek, een grote order binnen van een Engelse farmaceutische firma, en kort daarop sluit hij met een inkoper van het Duitse leger een lucratieve deal. Van de provisies kan hij zijn felbegeerde Harley Davidson kopen. Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval Robin Ryder in huize Hirschland, waar hij liefdevol wordt opgevangen door Luciens jongere zus Swaantje. Er groeien verwachtingen en illusies, maar door bedrog en zelfbedrog raken hun levens volledig ontworteld, want de oorlogsveteraan heeft meer te verbergen dan zijn verminkte gezicht. De handelsreiziger is een weergaloze roman, gebaseerd op ware feiten.

Een heel ander verhaal over WO I. Nederland was neutraal en heeft de neutraliteit ge(mis)bruikt om de vechtende soldaten in Vlaanderen van cocaïne te voorzien. Zowel Duitsers als Engelsen, we waren tenslotte neutraal. Ook na de oorlog had Nederland een grote rol als leverancier van cocaïne, later opium.  Ik was er niet zo mee bekend. Dat zal er alles mee te maken hebben dat we buiten deze oorlog stonden. Met het dichtslaan van het boek van Conny Braam kan ik alleen maar vaststellen dat we over dit stukje geschiedenis niet trots hoeven te zijn.

Het boek is goed geschreven. Het verhaal wordt verteld a.h.v. de handelsreiziger in cocaïne en een Engelse soldaat die slachtoffer is. Beide personages worden voldoende uitgediept. Misschien is de ontmoeting wel wat al te toevallig, maar los daarvan is het een realistisch verhaal. Zeker de moeite om te lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: