De Glazen Kamer – Simon Mawer

Van de achterflap: Tsjecho-Slowakije 1930. Op een heuvel buiten Praag laten Viktor en Liesel Landauer hun droomhuis bouwen. Een modern vormgegeven huis van staal, glas en natuursteen. Met als blikvanger de centrale glazen kamer, een architectonisch hoogstandje. Als de donkere wolken van de Tweede Wereldoorlog zich boven Europa samenpakken moet de joodse Viktor met zijn gezin vluchten voor de nazi’s. Het vertrek van de bewoners betekent niet het einde van het huis. Het gaat steeds in andere handen over: van de Landauers naar de nazi’s, naar de Russen, naar de staat. Altijd blijft de glazen kamer een haast magische aantrekkingskracht uitoefenen op de bewoners. En dan, jaren later, na de val van het communisme, kan de weduwe Landauer eindelijk terugkeren naar haar huis.

Ik heb boek gelezen als samenleesboek van de Leestafel voor de maanden februari en maart. En ik vond het een prachtig boek. We volgen Viktor en Liesel vanaf het moment dat ze net zijn getrouwd, hun inspanningen om het huis van hun dromen te laten bouwen door de architect Abt Rainer, hun vlucht voor de nazi’s en hun (niet minder interessante) relaties met de mensen om hen heen. De Glazen Kamer is een rode draad door het boek, de bewoners die hier achtereenvolgens hun intrek hebben genomen.

De personages en relaties worden goed uitgewerkt. De ontwikkelingen in Europa spelen weliswaar op de achtergrond maar laten onverbiddelijk hun sporen na in de levens van de hoofdpersonen van het boek. Het boek boeit vanaf de eerste letter. Door de beschrijvingen over de Glazen Kamer kun je je een beeld vormen over het huis. Zelfs zo sterk dat het plaatje dat ik me van het huis voor ogen had niet eens heel anders was dan de foto’s die van het (bestaande) huis op internet te bekijken zijn, laten zien. Voor mij is het slot het enige minpunt. Net iets te veel en net iets te toevallig. Maar dat neem ik op de koop toe. Een aanrader.

Het huis bestaat dus werkelijk. Het staat in Brno in Tsjechië en is ontworpen door de architect Ludwig Mies van der Rohe. Eerst het boek lezen en dan hier kijken of de foto’s aansluiten bij het beeld dat je door de beschrijvingen in het boek voor ogen hebt.

En wie meer wil weten over Simon Mawer, hij heeft een eigen website.

Advertenties

Eén reactie to “De Glazen Kamer – Simon Mawer”

  1. Wat ik in 2010 allemaal heb gelezen « JannyAn's Blog Says:

    […] door De Eenzaamheid van de Priemgetallen van Paolo Giordano. Op een gedeelde derde plaats eindigden De Glazen Kamer van Simon Mawer en Revolutionary Road van Richard […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: